Električne termoakumulacione peći

 

ELECTRIC HIGH-STORAGE HEATERS

Idealno za racionalno, kvalitetno i jeftino grejanje stanova, kuća, poslovnog prostora,..., naročito ako iz različitih razloga nije potrebno njihovo zagrevanje kao celine, npr. kada je smanjen broj stanara i sl.

Inteligentna toplota na dugme koju birate kada, gde i koliko Vama treba!

Električne termoakumulacione peći namenjene su za zagrevanje stambenih i poslovnih prostorija.

Našim TA-pećima se akumuliranom toplotnom energijom uspešno greje 4-6m2/kW snage peći, što prvenstveno zavisi od kvaliteta toplotne izolacije prostorije, ali i od izloženosti raznim uticajima: spoljašnjim (mikroklima, vetar, promaja usled okolnih objekata, položaj prostorije u gradjevini  i u odnosu na jug/sever,...) i unutrašnjim (visina/zapremina prostorije, broj, veličina i  kvalitet prozora i vrata, zagrejanost susednih prostorija, svrsishodnost prostorije koja se greje,...).

Prilikom izbora TA-peći treba, valja uzeti u obzir da najveća prema potrebi može da radi/greje kao i najmanja. Obrnuto nije moguće! Međutim, problem je što su veće peći srazmerno skuplje i zauzimaju više prostora.

SVI PROIZVODI, REZERVNI I SASTAVNI DELOVI MOGU SE KUPITI  U NAŠOJ   MALOPRODAJI, NEPOSREDNO ILI DOSTAVOM PUTEM BRZE POŠTE                                                     TELEFON   +381 36 382 637

USKA FORMA                                                                       STANDARDNA

   

 

O brendiranom kvalitetu naših proizvoda najbolje svedoče njihovi česti falsifikati. To što liči, često slično, čak i identično (lažno!) označeno ne znači da i jeste proizvod MAGNOHROM-Kraljevo.

Zagrevanje se vrši na dva načina:
 • statičkim odavanjem toplote preko spoljnih površina peći,
 • dinamičkim odavanjem toplote pomoću ventilatora.

Preko obrtnog dugmeta termostata peći kontinualno se bira stepen akumulacije toplote. Izbor temperature u prostoriji vrši se pomoću sobnog termostata automatskim uključivanjem ventilatora. U proizvodnom programu su standardne peći širine 320mm i uske peći širine 240mm. Uske peći mogu biti rada A, sa standardnom, ručnom regulacijom stepena akumulacije toplote, i rada C, sa automatskim upravljanjem priključenjem na sistem VICOMATIC.

Standardne odnosno uske termoakumulacione peći se izrađuju u asortimanu 2,5 kW - 6 kW sa sledećim dimenzijama, težinama i akumulacijom toplote:

 • 2,5 kW 650 x 650 x 320/240 mm          120/102 kg          16 kWh
 • 3,5 kW 860 x 650 x 320/240 mm          175/148 kg          24 kWh
 • 4,5 kW 1075 x 650 x 320/240 mm        230/189 kg          32 kWh
 • 5 kW 1290 x 650 x 320/240 mm          280/239 kg          40 kWh
 • 6 kW 1290 x 650 x 360/240 mm          304/239 kg          48 kWh

Veća težina naših peći u odnosu na konkurenciju nije za korisnika teret već očigledna prednost, koja jasno ukazuje na srazmerno veću sposobnost akumulacije toplotne energije, sa inače vrlo kvalitetnim i ekološki neškodljivim materijalima.

Važno je istaći da se u našim TA-pećima toplota akumulira opekama na bazi magnezita za razliku od većeg dela konkurencije, koja koristi uglavnom opeke na bazi oksida gvozdja(magnetitne/feolitne opeke) čija je toplotna provodnost najmanje 2,5 puta manja, rezultat čega je sporija akumulacija toplote, s jedne, odnosno oslobadjanje toplote za grejanje, s druge strane.

Povoljan odnos širine(debljine) i visine kod naših peći obezbeđuje njihovu dobru stabilnost, tj. smanjuje mogućnost prevrtanja, za razliku od konkurencije.

Naše peći su testirane u odgovarajućim laboratorijama i ispunjavaju sve zahteve propisane JUS, VDE i NF propisima.

Naše peći se mogu po dogovoru izrađivati sa dodatnim cevnim grejačem, čija je snaga srazmerna veličini peći, što omogućava dodatno, direktno grejanje i kad peć nije akumulirala toplotnu energiju.

U prodajnu cenu peći uključena je obaveza od montaže i puštanje u rad od strane ovlašćenih servisa.

Uz naše peći isporučuje se i sobni termostat.

U skladu sa našom poslovnom politikom izrade proizvoda da dugo traju, kod naših termoakumulacionih peći mogu da se pokvare samo grejači, ventilatori, termička regulacija i signalne sijalice, što ukupno ne prelazi 10% cene peći, dok je sve ostalo pri normalnoj upotrebi doslovno večno!

Prednosti grejanja termoakumulacionim pećima "Magnohrom":

 • Ekološki bez konkurencije, kako u vašem stanu, tako i prilikom proizvodnje i prenosa električne energije.
 • Lako i jednostavno priključenje, bez velikih ulaganja, za koje postoje uslovi svuda gde ima struje.
 • Kompaktna konstrukcija estetski se dobro uklapa u svaki enterijer i zauzima malo prostora, bez cevovoda, kotla, spremišta za gorivo, dima, pepela, potrošnje kiseonika iz vazduha...
 • Praktično 100% -tno prevođenje električne energije u toplotnu.
 • Brz, čist, jednostavan i bezbedan izbor grejanja tokom cele godine.
 • Ušteda energije/troškova, jer svakog dana birate onoliko grejanja koliko Vam treba: Inteligentna toplota na dugme!
 • Lako i jeftino odžavanje, jer se naše peći sastoje od kvalitetnih i dugotrajnih delova.
 • Mogućnost za efikasno rešavanje problema lošeg grejanja stana ili kuće usled nesolidne gradnje.
 • Vrlo ekonomično grejanje, posebno u Srbiji, gde je cena struje u noćnoj tarifi četiri puta jeftinija od dnevne.

Naše električne termoakumulacione peći se izradjuju od kvalitetnih repromaterijla. Praktično su večne, a cene ono malo delova koji mogu da otkažu, kao što su grejači, ventilator i termoregulacija zajedno ne prelaze 10% cene peći 2.5kW, pri čemu se ovaj procenat smanjuje srazmerno povećanju snage, odnosno  veličine  peći.   S druge strane, s obirom na princip rada, one ne mogu tehnološki zastariti kao što se desilo npr. sa pisaćim mašinama, fotoaparatima sa filmom, kasetofonima sa trakom, videorekorderima, časovnicima, nekim računarima, televizorima, automobilima itd.

Grejanje sa termoakumulacionim pećima je kod nas, u Srbiji i okolnim državama, najekonomičnije pod uslovom da se akumulacija toplote vrši noću, u periodu kada je struja četiri puta jeftinija. Ilustracije radi, za etažni stan od 56m2 u Kraljevu, koji se greje našim pećima snage dva i četiri kilovata i gde je akumulacija toplote vršena noću, u vreme jeftinije tarife, prethodnih šest zima, (u periodu 2008/09-2013/14),  povećanje računa za struju bilo je prosečno oko 2.000 dinara mesečno u odnosu na period kada nije bilo potrebno grejanje, bez obzira  na povećanje cene struje, koja su se u medjuvremenu dogodila.

Korišćenje naših peći je jeftino, komforno, jednostavno i bezbedno.! Slikovito one predstavljaju inteligentnu toplotu na dugme koju birate gde, kada i koliko je potrebno. Pokazale su se kao optimalne za racionalno, kvalitetno i jeftino grejanje stanova i kuća, naročito ako nije potrebno njihovo zagrevanje u celini iz različitih razloga, npr. kada je smanjen broj korisnika odnosno stanara.

Ekološki su bez konkurencije! Ne samo gde se koristi nego i tamo gde se struja proizvodi, prvenstveno kod termoelektrana čiji je minimum rada 50-70% sa kojim moraju da rade i kada je potrošnja struje značajno smanjena - noću, kada se peći i pune. Kod hidrocentrala minimum rada je 20-50%. Jasno je da jedna termoelektrana potroši znatno manju količinu uglja za proizvodnju ekološki sasvim blagonaklone električne energije, uz višestruko manje zagadjenje okoline, nego što bi se lošim sagorevanjem istog uglja energetski ekvivalentno grejalo više desetina, možda i stotinu hiljada stanova, kuća,...

Važno je istaći da je formiranje/montaža i priključenje na električnu mrežu naših peći besplatno, tj. uključeno u prodajnu cenu.

Valja skrenuti pažnju da se iz klimatskih razloga zima sve više pomera sa kraja na početak kalendarske godine.

Proizvodimo kvalitetna, čvrsta i stabilna mobilna postolj koja su dobro i estetski zaštićena pečenim lakom.

NOVO!       NOVO!        NOVO!

Za naše TA-peći paroizvodimo i specijalne grejače, koji se mogu jednostavno naknadno ugraditi, čime se ostvaruje mogućnost grejanja i kada peć nije akumulirala toplotu, što može biti vrlo korisno za grejanje u tzv. prelaznom periodu (jesen, proleće), ali i za dodatno grejanje kada se koristi i akumulirana toplota.

  

Snaga ovih grejača je srazmerna veličini, odnosno snazi peći. Montiraju se iza ukrasne rešetke tako što se fiksirani keramički nosač pričvrsti postojećim samourezujućim vijkom, pri čemu se preporučuje da se drugi, slobodni nosač pričvrsti uz samu prirubnicu grejača, čime se grejač dodatno svrsishodno fiksira.

Ovi grejači se isporučuju kompletni sa odgovarajućim termički otpornim kablovima i mogu se elektično instalirati na više načina preko postojećih sobnih termostata, čime se obezbedjuje da grejač bude uključen samo kada je ventilator u pogonu. Sobni termostati moraju biti namenjeni za najmanje 10A termičke struje. Priključni kabal lemiti    direktno na izvode kontakata termostata i oni moraju biti preseka najmanje 0.75 mm2 za ove dodatne grejače snage do 1200W, odnosno najmanje 1 mm2 za grejače veće snage i dužine najviše 4 m. Zavisno od tipa sobnog termostata priključenje dodatnog grejača može se vršiti i pomoću odgovarajućeg električnog klackaličnog prekidača (10A) ugradjenog u sobni termostat(može i naknadno ako ima mesta) prema šemi:

a) sa trožilnim kablom i klackaličnim prekidačem bez signalne sijalice;

b) sa četvorožilnim kablom i klackaličnim prekidačem sa signalnom sijalicom;

c) sa trožilnim kablom i klackaličnim prekidačem sa signalnom sijalicom, koji bi bio ugradjen u npr. malo proširen otvor na desnoj bočnoj strani TA-peći (kao na slici).

Aktuelni dodatni grejač  je  moguće  priključiti i direktno preko  klackaličnog  prekidača sa signalnom sijalicom,  koji bi bio ugradjen u peć, npr. slično kao u šemi c), što se, medjutim, ne preporučuje, jer se onda mora stalno (!) voditi računa da ventilator pomoću sobnog temostata bude stalno (!) u pogonu sve vreme dok je grejač uključen, što je zapravo i svrsishodno; u ovom slučaju zidni termostat mora biti uvek (!) u položaju maksimalnog otklona čime se obezbeđuje neprekidan rad ventilatora.

Sasvim se podrazumeva da elektična instalacija u stambenom ili dr. objektu bude odgovarajuća/propisna (naročito u pogledu priključenja TA-peći!) i da ovu intervenciju uradi stučno lice.

Naravno, uputstvom za korišćenje TA-peći propisane bezbedonosne mere važe i u ovom slučaju - čak i više: zapaljivi i dr. predmeti moraju biti propisno udaljeni od peći i ne smeju se stavljati ili naslanjati na peć. 

 

 

 

 

Kvalitetna, čvrsta i stabilna mobilna postolja su izradjena od kvalitetnih materijala i zaštićena pečenim lakom, čime je ostvarena potrebna mehanička i antikorozivna zaštita, uz zadovoljavajući estetski izgled.

Kvalitetni keramički spiralni grejači kružnog oblika različitih snaga za naše starije modele TA-peći, ali i za kaljeve peći i kalorifere za koje inače proizvodimo i specijalne keramičke grejače eliptičnog oblika, čija je obodna grejna površina za oko 40% veća, rezultat čega je za toliko intezivnije grejanje, uz za srazmerno toliko rasterećenje grejne spirale a saglasno tome i produženja veka ovog eliptičnog grejača pri jednakoj snazi. Od suštinskog značaja jeste da se ovi grejači izradjuju od keramike vrhunskog kvaliteta, kakva je inače i žica za grejnu spiralu.
800x600

PRAKTIČNI SAVETI / PREPORUKE ZA BOLJE GREJANJE TA-PEĆIMA I UOPŠTE

TA-peći najviše greju kada ventilatori izduvavaju akumuliranu toplotu. Zato ispred peći ne treba biti nekih prepreka npr. komada nameštaja. S’druge strane, one u manjoj meri, ali ne i zanemarljivo, spontano odaju toplotu u svim pravcima intenzitetom koji je srazmeran akumuliranoj toploti i kada ventilator nije u pogonu. Stoga je potrebno oko peći omogućiti dobru cirkulaciju vazduha i ne zaklanjati ih npr. nameštajem i sl., ne pokrivati ih npr. vešom radi sušenja, jer se tada toplota troši za isparavanje vode a osušen veš ima ulogu termičke izolacije. I uopšte, stavljanje bilo čega na, uz ili blizu peći nije dobro, čak može biti i opasno (videti upustvo za korišćenje TA-peći).

Pošto TA-peći odaju toplotu u svim pravcima problem može biti kada se nalaze uz spoljašni zid, što je najčešće slučaj ali i preporuka, pogotovu ako je ovaj loše termički izolovan usled čega se preko njega gubi toplota.(Dodirom rukom zida iza TA-peći lako se može ustanoviti da prilično zagrejan). Zato je vrlo korisno da se poboljša termička izolacija spoljašnjeg zida makar u neposrednoj okolini peći. To se može postići korišćenjem pogodnih termoizolacionih materijala, čak i improvizacijom sa priručnim, npr. stavljanjem nekoliko slojeva rebrastog, višeslojnog kartona preko kojih obavezno na rastojanju nekoliko centimetara od peći postaviti ravan materijal sa sjajnom, reflektujućom površinom okrenutuj prema peći; u ovu svrhu može sasvim zadovoljavajuće da posluži i obična kuhinjska aluminijumska folija.

Za rešenje ovog problema MAGNOHROM nudi bezbedne kompaktne, za svaku našu TA-peć dimenzionalno odgovarajuće, termoizolacione, reflektujuće aluminijum-poliuretan-aluminijum sendvič ploče.

Kako je već konstatovano TA-peći greju odajući toplotu statički, kada ventilatori nisu u pogonu, što je svakako korisno ali kod niskih temperatura i nedovoljno. Naime, prilikom akumulacije toplote kada temperatura u prostoriji padne ispod 7-8ºC peć počinje da izduvava iako je zidni termostat na minimumu. Ako se to ne želi dovoljno je zidni termostat privremeno, za vreme akumulacije toplote, isključiti preko na njemu ugrađenog klackaličnog prekidača, a ako njega nema to se može učiniti ugradnjom na priključnom kablu termostata međugajtanskog prekidača.

Zagrevanje neke prostorije, stana, kuće, lokala,... ne zavisi samo od performansni grejnih tela uopšte već manje ili više od niza drugih faktora, npr.

 • Položaj stana u zgradi: prizemlje - iznad negrejanog podruma, na vrhu – ispod krova i to kakvog (kosog sa tavanom, ravnog sa boljom ili lošijom termoizolacijom); svakako da je sa aspekta dobrog grejanja najpovoljnije ako je stan okružen drugim stanovima tako da ima malo spoljnih zidova.
 • Položaj stana u odnosu na strane sveta: najbolje ako je orjentisan prema jugu a najgore prema severu.
 • Izloženost vetrovima i drugom strujanju vazduha kao posledicu okolnih objekata.
 • Kvalitet spoljašnih zidova u pogledu termoizolacionih osobina.
 • Kvalitet spoljašnje stolarije (vrata, prozora,.....).

U nekim slučajevima, npr. kod stanova u visokim zgradama, a problem je i samoinicijativno, pojedinačno menjanje izgleda fasade. Jako je teško, skupo, tehnički komplikovano i problematično,... znatnije poboljšati termičku izolaciju stana a time i njihovo zagrevanje odgovarajučim intervencijama kod spoljašnjih zidova stana. Međutim, s’druge strane, kvalitet i troškovi grejanja se ipak mogu znatno poboljšati odnosno smanjiti relativno jednostavnim i jeftinim svrsishodnim intervencijama. Stanove u prizemlju i na vrhu zgrade moguće je dodatno termički izolovati od strane podruma odnosno tavana, možda i improvizacijama sa za ovu svrhu nestandarnim priručnim sredstvima, npr. višeslojnim kartonom i sl.

Pošto kvalitet spoljašnje stolarije može najviše da utiče na izolovanje stana uopšte, ona se može značajno poboljšati sa, za ovu svrhu namenjenim, na tržištu lako dostupnim i za primenu jednostavnim i jeftinim, samolepivim, elastičnim, zaptivajućim trakama, čime se temperatura stana može povećati 2-3ºC. Takođe, na tržištu postoji ponuda za navodno kvalitetno dodatno zaptivanje drvene, klasične stolarije pomoću specijalnih aluminijumskih traka kojima se zatvaraju „zazori“ do 1,5 cm, usled čega se ostvaruju navodno značajne uštede energije za grejanje do 30%, što ima za posledicu povećanje temperature do 6ºC, uz smanjenje prodora prašine i buke do 80% a vetra do 95%. U nekim slučajevima vrlo je delotvorno zaptivanje poliuretanskom penom, silikonskim gitom, tzv. sirovom gumom i sl. I uopšte sva mesta u stanu koja jesu ili mogu biti uzrokom toplotnih gubitaka valja na pogodan način što bolje termički izolovati, npr. kutije za smeštaj namotanih roletni koje su po pravilu vrlo loše termički izolovane itd. Možda izgleda smešno, svakako primitivno, ružno čak,... ali improvizacija sa običnom krpom na pragu loše zaptivajućih vrata iznenađujuće doprinosi smanjenju toplotnih gubitaka. Njihanje zavese jeste očigledan indikator loše zaptivenosti stana.

Naravno, najbolje je, ali i prilično skupo, lošu drvenu stolariju zameniti savremenom, kvalitetnom, funkcionalnijom, jednokrilnim, višekomornom stolarijom sa dvostrukim ili višestrukim staklima između kojih je isisan vazduh (vakuum!) i kod kojih je obezbeđena perfektna, praktično hermetička zaptivenost, kao što je npr. tzv. PVC-stolarija.

Takođe, roletne, šaloni, želuzine,... mogu značajno doprineti smanjenju toplotnih gubitaka, ilustracija čega je pojava kondenzata vodene pare, koji pri većim hladnoćama mrzne, na oknima prozora ali samo na površini koju roletna ne pokriva; roletne inače smanjuju i negativan uticaj vetra. U manjoj meri, ali ne i za potcenjivanje, sličnu ulogu mogu imati i zavese, prvenstveno tzv. rolozavese. Dakle, radi bolje zaštite od hladnoće korisno je spuštati roletne, navlačiti zavese i sl., naročito kada je vrlo hladno a noću uvek, jer se na taj način bolje čuva toplota stana, koja je uglavnom akumulirana u zidovima, zbog čega je u stanu toplo i kada nema aktivnog grejanja. Naravno, preko dana roletne, zavese, venecijanere, treba podići, pogotovu ako su stan i dan sunčani, jer sunčevo zračenje koje prodire kroz prozore doprinose zagrevanju stana, bez obzira ako je napolju čak vrlo hladno. Pustite Sunce u Vaš stan da blagotvorno, besplatno i iskonski greje!

Valja znati da za ugođaj topline u stanu presudan uticaj ima temperatura zidova, dok je temperatura vazduha od sekundarnog značaja bez obzira što su zidovi upravo i zagrejani toplim vazduhom, koji je pak zagrejan nekim grejnim telom. Sve prostorije u stanu valja da su zatvorene da bi se smanjila spontana cirkulacija vazduha između delova stana, koji su iz različitih razloga različito zagrejani, što svakako realno postoji, posledica čega je rashlađivanje toplijih a zagrevanje hladnijih delova stana, što u krajnjoj liniji ima za posledicu izvesne toplotne gubitke stana kao celine.

U kupatilima i WC-ima bez prozora neposredno ispod plafona postoje ventilacioni ovori kroz koje se manje ili više iz stana stalno isisava topao vazduh, utoliko intenzivnije što je zgrada viša, zato što je i razlika atmosferskoh pritisaka srazmerno veća. Ovo isisavanje se lako uočava ako se na rešetku ventilacionog otvora prisloni papir on ostaje, „zalepljen“, što pak sa svoje strane indirektno ukazuje na lošu stolariju, kroz koju se usisava onoliko hladnog vazduha koliko se toplog iz stana isisa. Vetar srazmerno pojačava ovo isisavanja što se često manifestuje čujnim hučanjem. Stoga ima smisla zatvaranje ovih ventilacionih otvora, bar kada vetar jako duva. Slično se dešava i kod kuhinjskih usisivača mirisa (tzv. napa, aspiratora) koje se najčešće izvode u visoke pa otuda i jako promajne odžake, pa zato i njih valja u periodu grejanja zatvarati, bar tamo gde za to postoji konstruktivno rešenje.

Pored toga što sva ova strujanja utiču na smanjenje temperature stana, važnije što one i direktno utiču na rashladjivanje ljudi, analogno namernom rashladjivanju ventilatorom.

Prostorije u stanu treba redovno provetravati (najmanje pola sata dnevno) čime se uklanja ustajao vazduh, izdahnuti ugljendioksid, vodena para, i dr., zatim razna druga isparenja npr. od pripreme hrane, naročito duvanski dim,..., sprečava razvoj raznih mikroorganizama,.. U grejnoj sezoni provetravanje treba vršiti više puta u toku dana ali kratkotrajno (ne duže od 3 – 5 minuta) i intenzivno (širom otvorenih vrata ili prozora) ne bi li zidovi što više zadržali akumuliranu toplotu a što je ipak dovoljno svrsishodno, jer se na ovaj način vazduh u prostoriji ili stanu više puta potpuno izmenio; ovde valja imati na umu činjenicu da svež, vlažan vazduh bolje odvodi toplotu sa grejnih tela. Sasvim je pogrešno i nezdravo (prehlade, reumatske tegobe,...) u praksi inače često dugotrajno provetravanje kroz otškrinut prozor ili vrata.

Korisno je znati da vlažniji vazduh, pored toga što bolje prenosi toplotu, čini boravak prijatnijim, jer je disanje lagodnije, i fiziološki stvara u sezoni grejanja poželjan osećaj veće toplotne ugodnosti; naravno, reč je o umerenoj vlažnosti vazduha.

(Mada ovde to nije tema, ipak valja znati, da sve napred navedene intervencije, koje su korisne za grejanje zimi, takodje su korisne i za smanjenje pregrejavanja stana leti.)

 
Kontakt                  magnohromfetp@gmail.com