Električne grejne ploče
ELECTRIC HOT PLATES

 

O brendiranom kvalitetu naših proizvoda najbolje svedoče njihovi česti falsifikati. To što liči, često slično, čak identično(lažno) označeno ne znači da jeste proizvod MAGNOHROM - Kraljevo.

SVE PROIZVODE MAGNOHROMA MOŽETE KUPITI U NAŠOJ MALOPRODAJI      TELEFON   +381 36 382 637

Električne grejne ploče kao ugradni elementi električnih štednjaka i rešoa izrađuju se od visokokvalitetnih materijala najsavremenijim postupkom, rezultat čega je njihov stabilan rad i dugovečnost.

Prema snazi i upotrebi proizvodimo grejne ploče:

  • standardne,
  • ekspresne i
  • kvadratne.

Standardne i ekspresne ( vrzogrejuće ) ploče proizvodimo sa standardnim nazivnim prečnicima 80 mm, 110 mm,145 mm i 220 mm.

Standardne grejne ploče imaju pravilnu izabranu snagu sa dobrim stepenom iskorišćenja. Brže zagrevanje omogućavaju ekspresne grejne ploče.

Ekspresne grejne ploče su standardnih dimenzija i oblika, povećane snage i automatskom zaštitom od pregrevanja.

Kvadratne grejne ploče dimenzija 300 x 300 mm namenjene su za restoranske štednjake, ali i za druge svrhe. Snaga je 2500 W i 3000 W.

Proizvodimo grejne ploče i po posebnim zahtevima prema dostavljenim crtežima ili uzorcima.

Ispitivanja izvršena u cilju testiranja pokazala su da naše grejne ploče ispunjavaju sve zahteve postojećih standarda propisa i preporuka JUS, VDE, NF i IMQ.

Pravilno korišćenje i održavanje livenih grejnih ploča omogućava lagodan, ekonomičan, bezbedan i kvalitetan rad, dug vek korišćenja i zadovoljavajući estetski izgled istih.

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE LIVENIH GREJNIH PLOČA

i korisni saveti

Pre redovne upotrebe grejne ploče valja blago obrisati vlažnom krpom radi uklanjanja prašine i sl. nastalih tokom transporta, skladištenja,... ZATIM GREJNE PLOČE TREBA TERMIČKI STABILIZOVATI UKLJUČIVANJEM NA NAJVEĆI STEPEN SNAGE 3-5 MINUTA BEZ SUDA DA BI SE ODSTRANILI EVENTUALNI OSTACI SREDSTAVA ZA KONZERVACIJU A NAROČITO DA BI NANETI LAK PEČENJEM DODATNO OČVRSNUO, ČIME SE OSTVARUJE NJEGOVA MAKSIMALNA OTPORNOST NA ABRAZIJU/HABANJE I KOROZIJU UZ ZADOVOLJAVAJUĆI ESTETSKI IZGLED.

U svim ostalim slučajevima grejna ploča se može uključiti tek pošto je na nju postavljen suv sud sa odgovarajućom sadržajem! U suprotnom ako je ploča duže uključena bez suda može doći do njene trajne deformacije (ispupčavanje/konveksnost, pa čak i prskanje), što je praktično čini neupotrebljivom.

Rad livenih grejnih ploča je bezšuman!

Grejne ploče ne smeju se koristiti kao izvor toplote radi zagrevanja prostorije!

Takođe, nije dozvoljeno zagrevanje namirnica i dr. sadržaja direktno na ploči već samo posredstvom odgovarajućih posuda, metalnih folija i sl.

Za ekonomičnu eksploataciju grejnih ploča (ušteda električne energije, vremena, sredstava za čišćenje i održavanje, svrsishodna i ravnomerna termička obrada namirnica,...) veoma je važan pravilan izbor odgovarajućeg i kvalitetnog posuđa. To podrazumeva korišćenje samo ispravnih, obavezno čistih i suvih posuda, sa ravnim, nedeformisanim, najbolje što debljim dnom, čiji prečnik odgovara prečniku grejne ploče. Moguće je, mada nije preporučljivo, korišćenje sudova većeg prečnika od grejne ploče, npr. tiganja, ali nikako nije dobro koristiti posuđe manjeg prečnika, jer to prouzrukuje značajno povećanje gubitka energije i čvrsto zapecanje eventualnih nečistoća na grejnoj površini. Posuđe sa ispupčenim dnom je praktično neupotrebljivo! Sud obavezno postaviti centrično - na sredinu grejne ploče. Napred izneto dobro ilustruje sl 1.

Sl. 1

I uopšte, što je posuđe kvalitetnije korišćenje grejnih ploča je ekonomičnije. Jer, ako je posuda tanka verovatnije je njeno krivljenje, pre svega dna, posledica čega je veći utrošak el. energije i neravnomernost zagrevanja. Dakle, najbolje su metalne posude sa debelim i ravnim dnom, dok valja izbegavati posuđe čije je dno spolja emajlirano, pošto je emajl lošiji provodnik toplote od metala. U svakom slučaju treba voditi računa o upustvu i preporukama proizvođača posuđa, naročito kada se radi o specijalnom posuđu, npr. od vatrostalnog stakla, brzokuvajućem loncu pod većim pritiskom i višom temperaturom – tzv. ekspres lonac i sl.

Pored toga, sa stanovišta ekonomičnosti veoma je važno koristiti, kad god je to moguće, odgovarajuće poklopce za sudove sl 2.

Sl. 2 Ilustracija povećanja utroška električne energije

U principu, kraća i ravnomernija termička obrada namirnica obezbeđuje bolje očuvanje njene hranjive, vitaminske i organo-leptičke (ukus) vrednosti.

S’ druge strane, valja voditi računa o zapremini i prirodi/osobinama sadržaja, koji se termički tretira u odgovarajućoj posudi kao i o stepenu/intenzitetu zagrevanja da ne bi došlo do naglog isparavanja i/ili kipljenja tečnosti, rezultat čega je manje ili veće zagađenje radnog prostora, mogućnost zagorevanja u posudi i na ploči, povećanje utroška el. energije, povećanje troškova i vremena čišćenja posuđa i grejnih ploča, smanjienje veka korišćenja grejnih ploča itd. Zavisno od količine sadržaja birati i veličinu posude, jer ako je ona veća nego što je stvarno potrebno to je srazmerno veći utrošak el. energije, a vreme željenog termičkog tretmana se neracionalno produžava.

Već je rečeno da se grejne ploče uključuju tek pošto se na nju postavi suv sud sa sadržajem, ali kada se postigne ključanje svrsishodno je smanjiti intenzitet grejanja na stepen koji još uvek obezbeđuje blago ključanje, čime se štedi energija, sprečava mogućnost kipljenja i zagorevanja, dok se ni u kom slučaju proces ne usporava.

Ispravno je grejnu ploču prvo isključiti pa tek onda ukloniti posudu – najbolje nekoliko minuta ranije da bi se donekle iskoristila u ploči zaostala/akumulirana toplota i da bi se ploča više ohladila.

ODRŽAVANJE LIVENIH GREJNIH PLOČA

Grejne ploče moraju uvek biti suve i čiste, bez masnoća i drugih nečistoća, koje treba redovno ali pravilno odstranjivati.

Po pravilu ploče se čiste hladne ili bolje ako su malo zagrejane-mlake, jer su tada sredstva za čišćenje efikasnija. Tvrde naslage nečistoća pre odstranjivanja valja najpre omekšati toplom vodom i/ili odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Izuzetno pri velikom zaprljanju otvrdnutim nečistoćama one se mogu uklanjati grebanjem pomoću mekog drveta pa čak, ali vrlo oprezno i tzv. čeličnom vunom – najbolje finom od nerđajućeg čelika. Za čišćenje grejnih ploča nije dozvoljeno korišćenje tvrdih metalnih predmeta, npr. noževa, zatim brusnog papira-šmirgle,grubih i jako tvrdih abraziva i sl.

Normalno ploče treba čistiti mokrom kuhinjskom krpom, i/ili sunđerom sa uobičajenim sredstvom za pranje posuđa i sl., eventualno u kombinaciji sa fino sprašenim relativno mekim kuhinjskim abrazivima u slučaju većih naslaga očvrslih nečistoća, koje se samo uobičajenim kuhinjskim deterdžentima ne mogu ili se teško i sporo uklanjaju. U ovakvim slučajevima nekada je korisno koristiti sirće ili limunov sok.

Sa očišćene grejne ploče vlažnom kuhinjskom krpom ili sunđerom potpuno ukloniti/oprati korišćena sredstva za čišćenje i ODMAH ZATIM JOŠ VLAŽNU PLOČU OBAVEZNO(!) POTPUNO OSUŠITI KRATKOTRAJNIM UKLJUČIVANJEM!

Očišćenu suvu grejnu ploču, pogotovu ako se neće duže koristiti, valja povremeno tanko, ovlaš premazati sa malo čistog ulja (kap je dovoljna) ili specijalno proizvedenim sredstvima za negu ploča koje se mogu naći na tržištu; u ovu svrhu nije dobro koristiti slaninu, puter i sl.

Ukrasni prstenovi grejnih ploča od nerđajućeg, dobro poliranog čelika mogu vremenom usled dejstva toplote malo da požute, što se uspešno eliminiše korišćenjem uobičajenih sredstava za čišćenje ili finim sredstvima za poliranje matala. Agresivna i gruba sredstva za čišćenje posuđa ne treba koristiti jer mogu negativno da utiču na visok sjaj i estetski izgled ukrasnih prstenova.

Iskustvo dobrih domaćica je pokazalo da se visoki sjaj i lep izgled grejnih ploča može postići ako se posle čišćenja energično kratkotrajno kružno istrljaju običnom novinskom hartijom.

 

 
Kontakt                  magnohromfetp@gmail.com